Interview

Interview Stadskrant Edam over Salderen en Energiemanagement

Afgelopen week heeft de overheid besloten dat de salderingsregeling voor zonnepanelen voorlopig niet wordt afgebouwd. Goed nieuws voor mensen die zonnepanelen op het dak hebben liggen of nog van plan zijn dit te gaan doen. De Duurzame Dakvrienden Sjoerd Taam en Nik van der Poel waren ook erg blij met het besluit, omdat zij bij het plaatsen van zonnepanelen altijd samen met hun klanten zoeken naar de duurzaamste én voordeligste opties.

Voor wie nog niet helemaal thuis is in deze materie, wat is salderen ook al weer precies? “Salderen is wanneer een kleinverbruiker met zonnepanelen opgewekte stroom teruglevert aan het elektriciteitsnet en dit wordt verrekend met de verbruikte stroom”, legt Nik uit. “Salderen geeft een financiële prikkel om zonnepanelen aan te schaffen, daarnaast zijn er meerdere mogelijkheden om geld te besparen en te verdienen met zonnepanelen.”

Verder kijken dan het dak

De Duurzame Dakvrienden kijken altijd een stap verder dan alleen de zonnepanelen op het dak. “Als energiecoach kijken we naar het energieverbruik en geven we inzicht hoe je dit het slimste met de opgewekte energie kunt combineren. Soms is het handig om panelen te plaatsen op een plek waar laat inde dag de zon op schijnt, zodat een groter deel van het avondverbruik wordt voorzien van duurzaam opgewekte stroom.”

Eigen zonne-energie is ‘gratis’

“Voor mensen die nu nog geen zonnepanelen hebben en wel willen aanschaffen, blijft het interessant omdat er voor langere tijd zekerheid is. Het maakt niet uit of de energieprijzen dalen of stijgen, je eigen opgewekte zonne-energie is gratis. Je maakt jezelf onafhankelijker als je je eigenstroom opwekt en je sluit als het ware een vast energiecontract met jezelf af voor de komende 25 jaar tegen een tarief rond de 11 cent per kWh.”

Stroom opslaan en later gebruiken

“Met een thuisbatterij kun je zonnestroom opslaan wanneer je het niet direct nodig hebt. Met het behoud van de salderingsregeling kun je denken dat dit niet meer nodig is, maar de batterij kan een oplossing bieden voor de terugleverheffingen die geïntroduceerd worden. Er zijn verschillende producten die je hieraan kunt koppelen voor nog meer profijt, zoals een slimme laadpaal voor je auto of een energiemanagementsysteem. We kijken samen met de klant wat de wensen zijn en hoever ze daarin willen gaan.”

Slim omgaan met energie

“Met een Energy Management System (EMS) kun je de opbrengst van je zonnepanelen maximaliseren. Simpel gezegd zorgt het EMS ervoor dat apparaten in huis zoals een warmtepomp, vaatwasser of de laadpaal van je auto, worden aangezet op het moment dat er en overdaad aan energie is. EMS kan ook rekening houden met de energieprijs bij een dynamisch contract en maakt gebruik van het voordeligste tarief.”

Tot 50 cent per kWh verdienen

“Veel mensen hebben tegenwoordig een dynamisch energiecontract. Hierbij wordt het tarief van stroom (en gas) bepaald door vraag en aanbod met als doel de druk op het energienetwerk te verminderen. Door een thuisbatterij en de SolarEdge One aan je zonnepanelen te koppelen, wordt het energiebeheer geoptimaliseerd door het voorspellen van de opbrengst van de zonnepanelen en het verbruik in het huishouden. Door dit te combineren met de energieprijs van de energieleverancier kan de SolarEdge One ervoor zorgen dat je afneemt tijdens piekmomenten en terug levert tijdens dalmomenten.”

Groene energie voor bedrijven

Naast de particuliere klanten bedienen De Duurzame Dakvriende nook steeds vaker de zakelijke markt.“ Het maakt niet uit of je een groot of kleinverbruiker bent en of je wel of niet kunt salderen. Goed energiemanagement is voor iedereen belangrijk. Voor bedrijven zijn zonnepanelen interessant omdat ze vaak overdag – als de zon schijnt– ook hun grootste stroomverbruik hebben. Er zijn ook nog steeds subsidieregelingen zoals de Energieinvesteringsaftrek (EIA) waarbij je 40% van de investering mag aftrekken van de winst.”

Zonnepanelen in de binnenstad

“Het aanvragen van vergunningen in de binnenstad blijft voor particulieren een uitdaging. Onze opgedane ervaringen kunnen we inzetten als ondersteuning bij het vergunningstraject. Bij panden waarvan we dachten dat het lastig zou worden is het toch gelukt. Soms is het zo simpel als een andere opstellingshoek. Voor het Dwarspand aan de Voorhavenzijn we inmiddels ook weer een stap dichterbij omtrent de vergunningen en kunnen we binnenkort 94 panelenplaatsen op het dak.”

Klaar om de regio te verduurzamen

De Duurzame Dakvrienden hebben in een jaar tijd grote stappen gemaakt. “Inmiddels zijn we een BV geworden en hebben nog meer focus gelegd op slimme energiesystemen en zakelijke installaties. Met onze nieuwe bus, die de oplettende Edammer al heeft zien rijden, zijn we klaar om heel Edam en omgeving van duurzame energie te voorzien!”